Mustalinja II

OHJEET

Sisäänkirjautuminen: Mikäli sovellus pyytää uudelleenkirjautumaan toimi näin

 1. Syötä puhelinnumerosi sille annettuun kenttään ja paina nappia ”Lähetä minulle pin-koodi”
 2. Odota, että saat pin-koodin tekstiviestinä puhelimeesi. Syötä viestissä oleva kuusinumeroinen pin-koodi sille annettuun kenttään.
 3. Paina lopuksi Valmis


Kuva 1. Syötä puhelinnumerosi sovellukseen.

Kuva 2. Syötä Pin-koodi sovellukseen.

PUHELIMEN PERUSNÄYTTÖ JA KUVAKKEIDEN MERKITYKSET

Kuva: Mustalinjan perusnäyttö.

 

Asetukset-ratas:
Asetukset -valikko löytyy täältä. Täältä valitaan esimerkiksi ulospäin näkyvä numero sekä ne jonot, joissa käyttäjä on mukana.


 

 

Läsnäolotilan valinta:
 Valittu läsnäolotila-valinta näkyy tästä. Lisäksi napauttamalla läsnäolotilaa, päästään vaihtamaan läsnäolotilasta toiseen.


 

 

Raportiikka, oikea yläkulma: Tästä kuvakkeesta pääsee tarkastelmaan yrityksen puheluliikenteen raportiikkaa.


 

 

Ylhäällä valikko ”kaikki, käsittelemättömät, omat”:
Tästä valikosta näet jonoittain joko koko yrityksen puhelinliikenteen tai kaikki käsittelemättömät puhelut jonoittain. Omat -valikko näyttää vain käyttäjän puhelut, mikäli käytössä on Mustalinja SIMkortti.


 

Vihreä pallo merkitsee sitä, että puheluun on vastattu.


 

X-merkki tarkoittaa ohisoittoa. Ohisoitettu puhelu on käsitelty, sillä soittaja on tavoittanut henkilön yrityksestä soittamalla hänelle suoraan numeroon. [simple_tooltip content=’Ohisoitossa asiakas on ensin soittanut yrityksen yleiseen numeroon, esimerkiksi huolto tai myynti, saamatta vastausta. Tämän jälkeen asiakas on soittanut suoraan jollekin yrityksen henkilökunnasta, ja puheluun on silloin päästy vastaamaan. Tällöin Mustalinjan -puhelulokiin ilmestyy merkiksi X, jolloin tiedetään, että asiakkaan soittoon on jo reagoitu yrityksessä eikä siihen tarvitse soittaa uudelleen.’]Lisätietoa ohisoitosta »[/simple_tooltip]


 

Check-merkki tarkoittaa käsiteltyä puhelua. Puhelu on käsitelty, mikäli esim. soittaja on soittanut useita puhelua yrityksen kutsunumeroon Tällöin soittamalla takaisin Mustalinjan kautta, kaikki saman soittaja vastaamattomat puhelut muuttuvat käsitellyiksi. Merkinnän voi tehdä myös manuaalisesti.


 

Punainen ympyrä merkitsee sitä, että puheluun ei ole vastattu eikä sitä ole ehditty käsitelemään. Puhelu vaatii toimenpiteitä.


Näppäin-kuvake alla:
 Soittaminen Mustalinja-sovelluksella tapahtuu tämän kuvakkeen kautta. Sieltä voit myös tarkastaa yrityksen muiden käyttäjien läsnäolotilat.

ASETUKSET: Jonojen hallinta

Puhelujonoihin liittyminen ja niistä poistuminen / Puhelujonoissa Vapaana-läsnäolotilassa olevien käyttäjien määrä

Jonojen hallinta -valikossa voidaan liittyä ja poistua yrityksen puhelujonoista.

Jonojen hallinta -valikossa on listattu kaikki yrityksen puhelujonot, esimerkiksi myynti, huolto ja asiakaspalvelu. Mikäli jonon nimen perässä lukee sana ”Ylivuoto”, siirtyy saapuva puhelu ko. jonoon vain, mikäli ensisijaisessa jonossa olevat käyttäjät eivät ehdi vastaamaan puheluun.


Kuva: Jonojen hallinnan näkymä

Esim. Asiakas soittaa yrityksen Myynti-numeroon, jolloin puhelu soi Myynti-jonossa. Jos Myynti-jonossa mukana olevat käyttäjät eivät ehdi vastaamaan, siirtyy puhelu soimaan ennalta määritetyn ajan jälkeen Myynti Ylivuoto -jonoon. Mikäli puheluun ei ehditä lainkaan vastaamaan, saa soittaja takaisinsoitto-tiedotteen ja puhelu näkyy punaisella merkittynä Mustalinja-puhelulokeissa.

Jonojen hallinta -valikon vasemmassa reunassa lukee jonon nimi, esim. Huolto. Puhelujonon nimen on nähtävissä reaaliajassa ko. puhelujonossa olevien käyttäjien lukumäärä. Jos yrityksessä on 20 Mustalinja-käyttäjää, joista 4 on vapaa-läsnäolotilassa ja mukana Myynti-jonossa, rivillä näkyy: Myynti 4/20.

Puhelujonoon voi liittyä jonon nimen kohdalla, oikeassa reunassa olevalla valitsimella.

Kun valitsimen osoitin on oikealla ja sen väri vihreä, käyttäjä on mukana jonossa.

Kun valitsimen osoitin on vasemalla ja sen väri harmaa, käyttäjä ei ole mukana jonossa. 

Mustalinja-mobiilivaihteeseen määritellään ennen käyttöönottoa kaikille käyttäjille mm. seuraavat asiat:

-missä yrityksen numerossa puhelu ensimmäisenä soi

-kuinka kauan saapuva puhelu soi ennen kuin soittaja saa takaisinsoitto-tiedotteen tai puhelu siirtyy seuraavaan jonoon

-yrityksen aukioloajan mukaan määritetyt puheluohjaukset

Mikäli haluat muuttaa näitä asetuksia, niin olethan yhteydessä joko yrityksesi yhteyshenkilöön tai Mustalinja-asiakaspalveluun

SOITTAMINEN: Puhelun soittaminen ja yhdistäminen

Mustalinja-sovellus avautuu puheluloki-näyttöön.

Puheluloki -näytössä on nähtävissä käyttäjän läsnäolotila (yläreuna) sekä Mustalinja-puheluloki. Mustalinja-puhelulokiin käyttäjä voi eritellä näkyviin joko yrityksen puhelut, vain käsittelemättömät puhelut tai ainoastaan omat puhelut.

Mikäli käytössä on MustalinjaSIM-kortti, Mustalinja-puhelulokissa on nähtävissä niin yritysnumeroon kuin käyttäjän gsm-numeroon saapuneet sekä soitetut puhelut.

Puhelun soittaminen Mustalinja-sovelluksella

 • avaa Mustalinja-sovellus
 • paina pyöreää, näppäin-kuvaketta näytön alareunassa
 • avautuvan näkymän yläreunassa on Kontaktit ja Näppäimet -valikko

 

Kontaktit -valikossa:

Voi hakea yhteystietoa hakutoiminnolla tai käyttää Jaettuja ja Osoitekirjassa olevia, tallennettuja kontakteja.

Kuva: Mustalinjan kontaktit-näkymä.
Kuva: Mustalinjan kontaktit-näkymä.

Jaetut kontaktit ovat yrityksen Mustalinja-käyttäjiä. Lisäksi tässä valikossa on nähtävillä muiden käyttäjien reaaliaikainen läsnäolotila.

Osoitekirjan yhteystiedotovat käyttäjän mobiililaitteen osoitekirjaan/SIM-kortille tallennettuja yhteystietoja.

Puhelu tapahtuu klikkaamalla joko Mustalinja-käyttäjää (Jaetut) tai yhteystietoa (Osoitekirja). Näytön alareunaan avautuu valikko, josta valitaan soittotapa. Soittotavaksi valitaan joko gsm-numero tai yritysnumero. Lisäksi valikosta voi lähettää tekstiviestin. Klikkaamalla haluttua soittotapaa, Mustalinja kysyy vielä vahvistuksen, jonka jälkeen puhelu alkaa.

Kuva: Mustalinjan näppäimet-näkymä.
Kuva: Mustalinjan näppäimet-näkymä.

Näppäimet -valikossa:

Näppäimet -valikossa puhelu tehdään vastaavalla tavalla kuin puhelimen omalla puhelin-sovelluksella. Näppäin -valikkoon näppäillään haluttu puhelinnumero, jonka jälkeen painetaan alareunan vihreää luuri-kuvaketta.


Puhelun yhdistäminen

Mustalinja-sovelluksessa yhdistetään puhelu avaamalla Mustalinja-sovellus käynnissä olevan puhelun aikana. Mustalinja-sovelluksen voi avata puhelun aikana seuraavasti:

 1. paina mobiililaitteen koti-näppäintä (yleensä sijoitettu puhelimen alareunaa, keskelle) tai uudemmissa iOS-järjestelmissä pyyhkäisemällä alhaalta ylös
 2. siirry puhelimen sovellus-valikkoon
 3. Paina Mustalinja-sovelluksen kuvaketta, jolloin sovellus aukeaa

Mustalinja-sovellus aukeaa suoraan Yhdistä-toimintoon puhelun ollessa käynnissä. Näkymän yläreunassa on Siirto-painike.

Siirto-painiketta klikkaamalla voit yhdistää puhelun valitsemalla yhteystiedon joko jaetuista (yrityksen Mustalinja-käyttäjät) tai osoitekirjasta.

LÄSNÄOLOTILAN VALINTA

Mustalinja-mobiilivaihteessa on olennaista, että käyttäjällä on valittuna tilanteen mukainen läsnäolotila. Tällöin voidaan tehokkaimmin varmistaa asiakaspalvelun hyvä laatu sekä lyhyt vastausaika yritykseen soittaville, sillä puhelut ohjautuvat läsnäolotilojen perusteella Vapaana-tilassa oleville käyttäjille. 


Kuva: Läsnäolotilan valinta.

Käyttäjän läsnäolotila näkyy Mustalinja-sovelluksen puheluloki-näkymässä. Läsnäolotila sijaitse näkymän yläreunassa, jossa läsnäolotilaa kuvaa pyöreä kuvake sekä teksti, esim. vihreä kuvake ja teksti: VAPAA.

Valittua läsnäolotilaa voi muuttaa läsnäolotilan kuvaketta napauttamalla. Tällöin  avautuu valikko, josta käyttäjä voi valita tilanteeseen sopivan läsnäolotilan. Mikäli valitaan läsnäolotilaksi muu kuin Vapaa, niin vahva suositus on määrittää läsnäolotilan kesto valikon alareunasta.

Oma tila -kohtaan käyttäjä voi kirjoittaa vapaamuotoisen tilapäivityksen. Oma tila -valinta vastaa mobiilivaihteen toiminnassa lomalla- tai poissa-valintaa.

Mustalinja-mobiilivaihteeseen määritellään ennen käyttöönottoa kaikille käyttäjille, kuinka puhelut ohjautuvat, mikäli käyttäjä valitsee läsnäolotilaksi Lomalla. Mikäli haluat tarkistaa tai muuttaa näitä asetuksia, niin olethan yhteydessä joko yrityksesi yhteyshenkilöön tai Mustalinja-asiakaspalveluun

 

Lomavastaajan asettaminen

Mikäli yrityksellä on lomavastaaja käytössä, se käynnistetään Lomalla-läsnäolotilan kautta. Läsnäolotila valitaan Mustalinja sovelluksen perusnäkymästä, näytön yläosasta. Läsnäolotilaksi valitaan ”Lomalla” ja halutun läsnäolotilan keston voi määrittää joko painikkeilla tai rullavalikolla. Lomavastaaja -toiminto edellyttää MustalinjaSIM-kortin.

Huom! Käy tarkistamassa, että lomavastaaja on käytössä (valintaruutu vihreä), Mustalinja -sovelluksen asetuksista.

Lomavastaajan asetukset sekä yhteystietojen VIP-listan yhteyshenkilöt pääsee määrittämään seuraavasti:

 1. avaa Mustalinja-sovelluksen perusnäkymä
 2. klikkaa vasemmassa yläkulmassa näkyvää hammasratas-kuvaketta
 3. klikkaa avautuvasta valikosta ”Lomavastaaja” -kohtaa
 4. avautuvasta näkymästä voi nähdä:
  a) onko lomavastaaja käytössä
  (Lomavastaaja on käytössä, jos Käytössä -rivin päässä, oikeassa reunassa oleva, painike on vihreä.)

  b) valikossa näkyy myös numero, johon puhelut ohjataan lomavastaajan ollessa päällä (numero on kirjoitettava valikkoon ilman välilyöntejä)

  c) valikossa myös voi merkitä ne numerot, jotka ohittavat lomavastaajan

Klikkaamalla linkkiä ”osoitekirja”  voi merkitä tähdellä ne yhteystiedot, joiden puhelu yhdistyy suoraan myös lomavastaajan ollessa käytössä.

 

MUSTALINJAN KÄYTTÖ ULKOMAILLA

Ulkomailla hyödynnät verkkovierailua eli roamingia kun olet pois oman operaattorisi verkosta. Mustalinja-SIM-kortit toimivat joko DNA:n tai Telian verkossa. Jos et tiedä, kummassa verkossa korttisi on, kysy yrityksesi puhelinvastaavalta.

Roaminghinnat DNA:n verkossa »

Roaminghinnat Telian verkossa » 

VERKKOASETUKSET

Mobiiliverkon asetuksissa tulee APN asetus olla:

Mustalinja DNA:n verkossa: net.setera.fi
Mustalinja Telian verkossa: internet

Roaming-puhelu yritysnumeroa käyttäen

Oheinen ohje koskee ainoastaan käyttäjiä, joilla on (kaikkien ehtojen tulee täyttyä):
– MustalinjaSIM käytössä SEKÄ
– iOS-puhelin (Apple) tai vanhempi Android -puhelin (Android -versio pienempi kuin 9) SEKÄ
-käyttäjä haluaa näyttää lähtevässä puhelussa ulospäin yritysnumeroa, silloin kun käyttäjä on ulkomailla (roaming)

Muilla käyttäjillä puhelut yritysnumeroa ulospäin näyttäen onnistuvat normaalisti niin kotimaassa kuin ulkomailla kaikilla puhelimilla tai liittymillä. Mikäli yllä olevat ehdot täyttävä Mustalinja-käyttäjä haluaa ulkomailla ollessaan näyttää ulospäin lähtevässä puhelussa yritysnumeroa (roaming), tulee hänen toimia näin:

 1. Mene kohtaan ”Asetukset” Mustalinja-sovelluksessa
 2. Valitse kohta Roaming
 3. Aseta Mustalinja tilaan ”roaming”

Mikäli toimenpidettä ei tehdä, näkyy lähtevässä puhelussa ulospäin käyttäjän oma mobiilinumero.

Ohjeita MustalinjaSIM-korttien VoLTE ja VoWi-Fi -asetuksiin

iPhone

1. Mene asetukset – valikkoon

a. Valitse ensin Yleiset – valikko ja klikkaa sieltä kohta ”Tietoja”.

Varmista että sinulla on uusin operaattoripäivitys, Elisa 41.3


2. Valitse seuraavaksi Asetukset – valikosta: Mobiilidata


3. Mobiilidata -valikosta klikataan ensin;

a. Wi-Fi-puhelut

Laita Wi-Fi-puhelut päälle

b. Mobiilidata -valikosta seuraavaksi klikataan ”Mobiilidatavalinnat”

c. valitse ”Puhelut ja data” ja sieltä valitaan kohta “4G, VoLTE päällä”
 
 

4. Käynnistä tarvittaessa puhelin uudestaan 

 

Android 

Eri puhelinmerkeissä ja -malleissa voi olla erilaisia polkuja, tässä kaksi esimerkkiä. Myös Android-puhelimissa voi tarvita uudelleenkäynnistyksen
 
Samsung

1. Mene Asetukset – valikkoon

a. sieltä valitaan kohta: Yhteydet

b. valitse seuraavaksi ”Wi-Fi-puhelu” ja laita Wi-Fi-puhelut päälle


2. Valitse seuraavaksi Asetukset – valikosta Yhteydet: 

a. sen jälkeen valitse ”Matkapuhelinverkot” ja laita VoLTE-puhelut päälle


Sony

1. Mene Asetukset – valikkoon

a. sieltä valitaan kohta: Verkko ja internet

b. valitse seuraavaksi ” Mobiiliverkko”, jonka jälkeen klikataan ”Lisäasetukset”

c. valikosta klikataan ”Wi-Fi-puhelut” ja valitse ”käytössä”


2. Valitse seuraavaksi aiemmasta Verkko ja internet -valikosta

a. valitse ”mobiiliverkko” ja ota VoLTE käyttöön

Mustalinja-ohjeet kahden SIM-kortin (dual-SIM) käyttäjälle

Mustalinja-sovelluksen kanssa voi käyttää kahta SIM-korttia, mutta kannattaa huomioida, että Mustalinja-sovellus toimii vain yhden liittymän osalta per puhelin.

Alla olevilla ohjeilla varmistat, että Mustalinjan käyttö kahdella SIM-kortilla toimii sujuvasti:

 Mustalinjan käyttöön liittyvät ohjeet
 1. Sovellukseen kirjautuminen: kirjaudu Mustalinja-sovellukseen sillä puhelinnumerolla, joka on MustalinjaSIM-korttia vastaava puhelinnumero.
  Syötettyäsi tämän numeron, saat puhelimeesi tekstiviestikoodin, jolla pääset kirjautumaan sovellukseen.
 2. Mustalinjan näyttämät puhelutiedot koskevat vain sitä puhelinnumeroa, jolla sovellukseen on kirjauduttu.
 3. Kun yrität siirtää puheluita Mustalinja-sovelluksella, vain niiden puheluiden siirto onnistuu, jotka ovat tulleet Mustalinjan SIM-korttia vastaavaan numeroon.
 4. Mikäli sinulla on Mustalinjassa käytössä puheluohjauksia, jotka perustuvat verkon tilaan (eli ”ei tavoitettavissa”), huomioithan, että puhelun ollessa käynnissä puhelimen toisen SIM-korttinumeroon, Mustalinja voi saada tiedon, että puhelimesi ei ole verkossa. Tällöin Mustalinja  noudattaa säädettyjä ohjauksia sen tiedon mukaan.

Mustalinjan avulla kuitenkin näet myös Mustalinjan SIM-korttiin tulleet puhelut, jotka ovat tulleet puhuessasi toisella SIM-kortilla. Tätä mahdollisuutta ei muilla operaattoreilla ole.

Puhelimen asetuksiin liittyvät ohjeet
 
 1. Mikäli puhelimessasi on kaksi SIM-korttia (toinen MustalinjaSIM), varmistathan että molemmat  SIM-kortit ovat puhelinkäytössä eikä toinen ole määritetty esim. dataliittymäksi.
  Tästä lisätietoja lopussa kohdassa “ohjeita Samsungiin”.

 2. Varmistathan myös, että Mustalinja SIM-kortti on käytössä puhelimen oletussoitto-ohjelmassa. Muussa tapauksessa puhelut lähtevät toisesta SIM-kortista eikä esimerkiksi yritysnumerolla soittaminen onnistu, kun teet puheluja Mustalinja-sovelluksesta.

Jos käytät mobiilidataa puhelimen toisella SIM-kortilla ja vastaanotat puhelun Mustalinjan SIM-kortilla, mobiilidatan käyttäminen katkeaa kunnes puhelu loppuu. 

Jos haluat käyttää Mustalinja-sovellusta puhelun aikana esimerkiksi kääntääksesi puhelun, Mustalinjan SIM-kortti kannattaa asettaa mobiilidatan oletuskortiksi. Muussa tapauksessa siirto toimii vasta puhelun päätyttyä.

 
Ohjeita Samsungiin https://www.samsung.com/fi/support/mobile-devices/dual-sim-card/

 1. Avaa Asetukset -valikko

Valitse Asetukset-näytössä Yhteydet > SIM-kortin hallinta
a) Puhelut: Valitse SIM-kortti, jota käytetään äänipuheluissa
b) Tekstiviestit: Valitse “SIM” viestejä varten.
c) Mobiilidata: Valitse SIM-kortti, jota käytetään datapalveluissa.
d) Vahvista puhelujen SIM-kortti: Aseta laite näyttämään SIM-kortin valinta ponnahdusikkuna, kun soitetaan takaisin numeroon tai soitetaan viestistä
(ponnahdusikkuna tulee näkyviin vain, jos aiemmassa puhelussa tai viestissä käytetty SIM-kortti poikkeaa ensisijaisesta SIM-kortista)
e) Kaksi SIM-korttia aina käytössä: Aseta laite sallimaan saapuvat puhelut toisesta SIM-kortista puhelun aikana.

 
Ohjeita Nokiaan https://www.nokia.com/phones/fi_fi/support/user-guides
https://www.nokia.com/phones/fi_fi/support/nokia-5-1-user-guide/dual-sim-settings

Muita ohjeita saa asiakaspalvelustamme!

Kysy lisää!

 

myynti@mustalinja.fi

tel. 08 4152 4000

Nahkatehtaankatu 2, 3 Krs.
90130 Oulu

 

 

Riihitontuntie 7C, 02200, Espoo

Nahkatehtaankatu 2, 3 Krs., 90130 Oulu

Mustalinja myynti

08 4152 4000
myynti@mustalinja.fi

Tietosuojaseloste »

Mustalinja Asiakaspalvelu

09 68 999 888
asiakaspalvelu@mustalinja.fi

Leasing ja laitteet

Tiedustelut vain sähköpostilla
myynti@mustapekka.fi

Mustalinja - pintaa syvemmältä

Lataa lisätietoa Mustalinjasta

Jätä sähköpostiosoitteesi niin saat MUSTALINJA – PINTAA SYVEMMÄLTÄ -tietopaketin.

Paketissa saat lisätietoa Mustalinjan ominaisuuksista, käyttöliittymästä, hankintaprosessistai ja muuta teknistä tietoa.

Kiitos, saat postia pian!

Puolueellinen mobiilivaihdevertailu

Lataa puolueellinen vertailu

Mustapekan puolueellisessa mobiilivaihdevertailussa ovat testipenkissä suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen mobiilivaihde.

Puolueellinen mobiilivaihdevertailu sisältää perustietopaketin mobiilivaihteesta ja sen toiminnoista. Lisäksi se tarjoaa vinkkejä eri mobiilivaihteiden vertailuun sekä hankintapäätöksen tueksi.

Lataa heti tästä!

Kiitos, saat postia pian!